Sankt Hans aka. Sant Joan

Vi elsker vort land,
men ved midsommer mest,
når hver sky over marken velsignelsen sender,
når af blomster er flest,
og når kvæget i spand
giver rigeligst gave til flittige hænder;
når ikke vi pløjer og harver og tromler,
når koen sin middag i kløveren gumler:
da går ungdom til dans
på dit bud sankte Hans!
ret som føllet og lammet, der frit over engen sig tumler,
– da går ungdom til dans
på dit bud sankte Hans!
ret som føllet og lammet, der frit over engen sig tumler.

Og jeg elsker Sankt Hans i Danmark.
Bålet, sammenholdet der kommer når alle står tæt og kigger på de smukke flammer, ofte med det smukke danske vand i baggrunden og børn der leger og nyder at de kan være oppe længe. Det er røv hyggeligt, for at sige det mildt! Så da Skt. Hans nærmede sig, tænkte jeg på hvordan Spanierne fejrer midsommer – og det viser sig at det minder lidt om vores tradition. Selvfølgelig med lidt forskelle….

Her hedder det Sant Joan (på engelsk Saint John’s Eve) og afholdes oftest på stranden. Her bliver der også lavet bål men ikke helt på samme måde som i DK. Oftest bruger de træ, gamle møbler og hvad der ellers er bare en smule brandbart – dertil krydret med fyrværkeri. Desværre er de mest vilde med fyrværkeri som bare laver højre brag, og ikke det smukke vi ser til nytår. Men okay, hver sin smag og tradition. Sikkerhed bliver desværre på ingen måde vægtet højt – og skik følge eller land fly, så jeg tog til et internationalt meetup på stranden, hvor der blev festet fra kl ca 20 til næste morgenen (der var stadig mennesker da jeg tog afsted kl 4.30). Meetup betyder at mødes. Det kan både være et afslappet meetup, hvor man bare hygger, måske spiser sammen eller laver en aktivitet. Det kan også være et mere fagligt meetup fx Tech Meetup hvor man snakker teknologisk udvikling, kodning osv. eller måske et meetup med et andet interessefelt fx. havearbejde. Trods de høje brag (som var lidt for tætte på os), så var det en fed aften hvor jeg mødte utrolig mange spændende mennekser, der blev snakket om alt mellem himmel og jord, numre blev udvekslet, aftaler blev lavet og der blev drukket og danset til langt ud på natten! Og er der noget det spanske folk kan, så er det at socialisere! Og ofte i store grupper. Jeg har tidligere tænkt: “Hvor er det fedt at de er så gode til at være store vennegrupper og mødes!”. Jeg havde fornemmelsen af at de ofte mødes og at alle kender hinanden, hvor der i Danmark oftest er en tendens til at man mødes en 8-10 stk. max. Her mødes de altså minimum 10+ personer, oftest flere!

Jeg havde tilmeldt mig eventet “New In Barcelona Event Sant Joan 2017”, som er organiseret af New in Barcelona, Lets spend some time together. Vi mødtes ca 10 personer til at starte med, og flere ville droppe ind løbende – og vi endte med at være næsten 40 personer på et tidspunkt. Det er så fedt at der er så mange initiativtagere her i BCN, ofte indfødte, som arrangerer diverse gratis meetups, så kender man ingen (eller har lyst til at lære flere/nye mennesker at kende) så kan man nemt tilmelde sig sådan et event. Og indtil videre har jeg kun oplevet at folk tager rigtig god imod dig, og alle er venlige og åbne og klar til at snakke og lære dig at kende.

Da vi ankom til stranden var der så mange store grupper samlet, og da vi senere sad ca 40 mennesker i vores gruppe, og nye kom til (mange af “de nye” troede at vi kendte hinanden i forvejen), så slog det mig at det spanske folk måske slet ikke dyrker de store vennegrupper så meget… måske laver de deres helt egne meetups? måske er det bare virkelig gode til at inviterer flere ind, mens vi danskere ofte kun holder arrangementer med dem vi kender….
Det er hvertfald ikke sidste gang jeg tager til meetup! Næste søndag har jeg – en efterhånden fast tradition faktisk – Femtravelers meetup, hvor vi er en gruppe piger der alle rejser, som mødes og snakker, udveksler ideer, erfaringer og ellers bare hyggesnakker. Derudover er det klart noget jeg vil praktisere når jeg kommer til Danmark igen, da det er en super måde for tilflyttere at lære byen, systemet og traditionerne at kende.

indsæt galleri