Første skoledag

Wow det er længe siden jeg har sagt de ord højt! Men ikke destomindre så havde jeg min første skoledag i mandags, og der er bare sket så meget den eneste uge, så der kommer lige et oprids af en dansk piges hverdag i Spanien.

Mandag

Dagen var kommet hvor jeg skulle starte på sprogskolen Debla, som ligger nogenlunde centralt (altså på nær den der alt for stejle vej, som minder mest om Kiddesvej i Vejle – kender du ikke denne, så forestil dig at gå lodret op af en væg… jep cirka sådan føles denne bakke).

Lastet i bedste skolestil med computer (den hvide MacBook som vejer ca 3400 kg), papirer, blyanter og viskelæder, ankom jeg til skolen og fik stukket et papir i hånden med en masse info, samt besked om hvilket lokale testen ville foregå i – og ja, vi skulle da lige starte med en test!
Første del var en skriftlig test, med en masse sætninger på spansk hvor der manglede et ord, som man så skulle udfylde (og helst korrekt, så er det hele lidt sjovere). Når dette var gjort, skulle papiret afleveres til en af de ansatte og derefter skulle vi vente udenfor (som i ude i solen, hvor lækkert er det ikke lige?!) til alle var færdige. Derefter blev vi enkeltvist hentet af en lærer til en mundtlig test, som gik ud på at læreren spurgte (på spansk selvfølgelig) hvor man var fra, hvad man ønskede at opnå med kurset ect. ect. Disse to tests var vurderingsgrundlaget for hvilket niveau man kom på – mit niveau? B1. Dette system er ikke som det danske, hvor A niveau er højst (som om Danmark gider at være hip med resten af Europa). Niveauerne er som følger, med laveste niveau først:
A1, A2, B1, B2, C1, C2 – så jeg er placeret ca. i midten.
Undervisningstiden er fra 9 – 13 eller fra 15 – 19. Det kan kan variere, og fra uge til uge.

I mellemtiden mellem de to tests, sad jeg udenfor med de andre 3 nye elever. En mand fra Sverige (som jeg her kalder O), 2 tyske piger, som ikke kendte hinanden (frøken G og L). Den ene af de 2 tyske piger, G, skal være i praktik som kontorassistent hos Debla, men får 1,5 times undervisning hver dag. Vi endte alle på 4 forskellige niveauer…..! Fra at kunne næsten ingenting (A1) til at kunne forholdsvist meget (C1). Vi sad udenfor i solen (nogen havde dog glemt at tænde for varmen i vinden), og snakkede  om hvor vi var fra, ville med kurset osv. osv.

Efter testen tog vi, sammen med en guide fra skolen, ned i Málaga centrum og blev vist lidt rundt og forklaret hvor de vigtigste seværdigheder og gader lå, og det hele sluttede vi af med lidt drikkelse og selvfølgelig churros med chokolade til.

En churro er nogle gange omtalt som spansk doughnut, da den er en dybstegt kage-dej, lidt ala en dybstegt vandbakkelse. Churros er populære i bl.a. Spanien, Frankrig, Filippinerne, Portugal og USA. Der findes to typer churros i Spanien, en som er tynd (og nogle gange snoet/drejet til et U) og den anden er lang og tyk (porra). De bliver begge typisk spist til morgenmad dyppet i varm chokolade eller café con leche…jeg gentager: til morgenmad!?!

Efter rundturen blev de to piger og jeg inde i byen, da vi ville undersøge mulighederne for at få et spansk telefonummer. Så vi gik rundt i byen og kiggede forskellige butikker samt ud til et “storcenteret” ved Estación de Málaga – María Zambrano som er hovedbanegården i Málaga.

Vi aftaler at spise sammen om aftenen i deres lejlighed, og selvom det er stilen i Spanien af man tager ud (man tager hvertfald ikke venner med hjem), så er vi nordeuropæerne og vi tog derfor hjemme-stilen. Simpel hjemmelavet tapas og et glas vin til, så var hyggen klaret. Vi fik snakket om alt muligt og lærte hinanden lidt bedre at kende, og aftalte at det her kunne vi da klart gøre noget mere.

Tirsdag

Gedigen grammatik fra morgenstunden! Jeg er for alvor på skolebænken!

Efter en produktiv dag i skolen, vender jeg næsen hjem efter lidt frokost og lidt hjemmearbejde (der er vist nok også en blog der skal passes?)

Jeg har dog planer om senere at tage over til pigerne – som super belejligt bor cirka lige rundt om hjørnet – og spise aftensmad. Forinden render jeg dog ind i en gammel Debla-elev (vi kalder kende K) hos Juana. Vi snakker lidt og hun er i tosse godt humør da hun lige har bestået sin spansk eksamen (hun er fra tyskland, men engelsk lærer og underviser i engelsk, her i Spanien). Så det skal hun ud og fejre men kender ikke nogen i byen mere (da alle er taget hjem til deres respektiv lande igen – minusset ved at være på sprogskole, dine venner rejser på et eller andet tidspunkt hjem igen), og jeg spørger om hun ikke vil med mig over til pigerne og spise og “fejre” det lidt. Det ville hun virkelig gerne, og mens jeg lige dobbelttjekker med pigerne, tjekker en svensk fyr ind i stuen, så da jeg kommer ud er der pludselig et nyt menneske (da jeg skriver dette indlæg en kende sent, kan jeg afsløre at dette bliver et helt normalt fænomen i lejligheden). Juana introducerer os og vi snakker lidt alle tre og klicker med det samme godt – og skriver lige en hurtig WhatsApp besked til pigerne om vi evt. har plads til en mere, da denne svenske fyr (lad os for god ordens skyld kalde ham MW) ikke har nogen middagsplaner. De synes det er helt fint så afsted med os 3 og en flaske vin med på vejen.

En middag med 5 forskellige nationaliteter viser sig at være en succes og der bliver fejret spansk eksamen og nye venskaber ud til de sene aftentimer – og lidt mere end det for nogles vedkommende.

Med andre ord: vores fælles WhatsApp gruppesamtale vokser sig større og større – y me gusta!

Onsdag

Normal skoledag med grammatik i første lektion og derefter snakke time, hvor udtalelsen bliver øvet. Ikke det vilde (andet end jeg seriøst er dårlig til grammatik – inkl. dansk grammatik! og det er virkelig svært at lære et nyt sprog, hvis ens egen grammatik halter!)

Da jeg kom hjem, satte jeg mig med lektierne – men udenfor blæste det og bølgerne var voldsomme og kunne snildt høres op i lejligheden… og jeg kunne ikke dy mig, så jeg tog mit kamera og smuttede ned på stranden for at tage nogle billeder. Indrømmet! der er lavet lidt lettere redigering for at få billederne til at sparke ud gennem skærmen men det var virkelig blæsende, det små regnende, var gråt og vandet havde ikke sin ellers meget smukke og tiltrækkende middelhavsfarve, men mere grumset. Med kig ind mod industrihavneområdet, var det 70’er fesent brunt og masser af hvide bølger. Samme sted men 2 meget forskellige visuelle indtryk. Og når man først har sat sig foran computeren, så “er den dag lis’som gawn”.

Torsdag

Fåååårk et lårte vejr, sagt på godt dansk! Jeg ligger i min seng og kan høre en ukendt lyd…. er det vand? er det rulleskøjter hen af fortovsstenene? ER DET REGN? pis os! så rejser man til “sydens sol” og så regner det kræftedme! Men op skal jeg, da der jo er undervisning fra kl 9.

Masser af grammatik og derefter snakke time, lektier…oooooog resten af dagen tilbringes med pigerne, som langsomt bliver en tradition.

Fredag

Hey, er det egentligt ikke en pisse god ide at tage til Granada? Skolens tilbud er lidt dyrt, det kan vi sgu da gøre billigere – så gæt hvad min fredag gik med? 😀5 piger og sammenskudsgilde mens der planlægges og bookes på livet løs.

Adios muchachos!