Doña Gonzales

Jeg skal måske lige forklare hvem Juana er, som jeg efterhånden har nævnt et par gange. Denne fantastiske hjælpsomme doña er min “værtsmor” på ca. 50 år.

Og forresten så bor vi her:

indsæt galleri fra gaden

Mine fine hovedør

Gaden jeg bor i – Calle Fernando

Udsigten fra min balkon – gotta love it!

Stranden som er ca 200 m fra lejligheden

Stranden som er ca 200 m fra lejligheden

Stranden som er ca 200 m fra lejligheden

Den berømte Malagueta sandtekst

Via sprogskolen (denne kommer der mere om, i et senere indlæg), har jeg booket et værelse hos en værtsfamilie.
Jeg kunne vælge i mellem følgende:

  • Delelejlighed i samme bygning som skolen med udsigt over Middelhavet
  • Delelejlighed i byen (tæt ved skolen)
  • Individuel lejlighed (tæt ved skolen)
  • Værtsfamilie (deleværelse)
  • Værtsfamilie (eget værelse)
  • Ophold på et nærliggende 3-stjernet hotel

Jeg valgte værtsfamilie med eget værelse. Det er fristende at få egen lejlighed, men hvor meget spansk ville jeg reelt få snakket så?

Elev: “Sí, jeg har været på sprogskole i Spanien. Det var muy lækkert!
Interesseret person: “Så nu er du mega god til spansk?!”
Elev: “ej ikke rigtig faktisk. Jeg var rigtig meget for mig selv, så jeg fik ikke rigtig snakket spansk, andet end i timerne… men jeg er totalt sej til at bestille øl og kaffe med mælk!”
Interesseret person: “…….”
Elev: “Det var næsten alle pengene værd….”

Kan du se hvad jeg mener? dette er en meget plausibel situation der kan opstå. Jeg vejede for og imod for alle mulighederne (ej okay næsten alle), og valgte som sagt værtsfamilie med eget værelse, da jeg dermed ville blive “tvunget” til at snakke en masse spansk, men samtidig have muligheden for at trække mig tilbage og give hovedet ro når man hele dagen har (forsøgt) at snakke på et “nyt” sprog. Og jeg er virkelig glad for min beslutning! Med nogle hektiske dage med bureaukrati til op over begge albuer på et fremmet sprog, har det været skønt at kunne gå på værelset og lige hvile hovedet. Resten af tiden er gået med samtaler med Juana – på spansk vel at mærke – om alt muligt lige fra sprogskole, historien om Málaga, familier, måder at leve på i andre lande, skolesystemet, hvilke steder i byen der er værd at besøge og 100 andre ting. Vi er kommet vidt omkring, og jeg har flere gange efterfølgende tænkt: “Hvordan filan kom jeg lige igennem den samtale?! så meget spansk kan jeg slet ikke!” og det er jo netop det der er pointen i det hele! at opdage ukendt viden og lære endnu mere nyt, og dette er måden at gøre det på selvom hjernen bliver blæst væk, som havde du stilt et papkrus ud i en dansk oktober storm. Og lad mig være ærlig: jeg forstår sgu da slet ikke hele samtalen, blot brudstykker, men dette er egentligt også nok.

Lægen: “Du har en fraktur på din højre tibia”
Dig: “Øhh…”
Lægen: “ja, så den skal i gibs.”
Dig: “Nårhh, jeg har brækket benet?!”
(du ved godt, at du kom med et skinneben som helt klart ikke burde sidde 90 grader ud fra kroppen)

Du fattede ikke alle ordene men du fangede essensen – sådan er mine spanske samtaler. Jeg er 80% med på hvad vi snakker om (indtil jeg finder ud af, at jeg har taget fejl selvfølgelig), og dermed sniger der sig nye ord ind, og når der er overskud i sætningen så spørger jeg ind til de ord, som jeg ikke forstod (og håber på jeg kan huske dem…)

Men tilbage til denne hjælpsomme kvinde, som jeg er så taknemmelig for at være endt hos. Hun kunne i teorien bare have sagt “ja ja fint, jeg kan godt lige have en elev boende”, og så lade os klare os selv – men dette er langt fra situationen! Hun giver sig 100% for at vi skal lære spansk, og hendes arbejde ER at være værtsmor for studerende. Hun har en kæmpe lejlighed med 2 badeværelser, et køkken, stue og spisestue. Dertil er der hendes eget værelse, et 3 pers. værelse (køjeseng og alm. seng), et med en dobbeltseng og så mit værelse som er en 120 cm seng, skab og en overdækket terrasse til fri afbenyttelse, hvor der står et skrivebord og en stol. Hun lejer ud til Debla (sprogskolen) samt via AirBnb. Så er der mange forskellige mennesker igennem, og næsten alle kommer her for at lære spansk. Hun har baggrund i tourist branchen men har nu helliget sig til dette. I Spanien er det ikke kotume at man efter fx. gymnasiet rejser ud i et år – men efter at have mødt så mange (bl.a. danskere) som gør dette, blev hendes søn og hende inspireret og han er nu på udveksling i England i et år (… så vidt jeg har forstået altså).

Jeg bookede værelset yderligere 4 dage før jeg egentligt havde det, så jeg havde tid til at tage mig af de praktiske papirer (jeg havde en fornemmelse og lidt viden fra andre blogs, at dette kunne tage lidt tid) samt lige se byen lidt og vænne mig til stedet. Igen, en beslutning jeg er meget tilfreds med, og som kan anbefales.

Juana har hjulpet mig langt ud over, hvad der kan ønskes af et andet menneske! Jeg er jo draget herned med økonomisk tillæg i form af EØS dagpenge med henblik på at finde et job samt lejlighed. Til dette skal jeg bruge et NIE nummer og have tilladelse til at arbejde. NIE nummeret er bl.a. til at registrere skat og til når jeg skal søge lejlighed. I princippet kunne hun være totalt ligeglad, men hun har brugt mange timer på at hjælpe mig med at fare fra det ene kontor til det næste, køre i bus og snakke med mindst 7 forskellige mennesker. Dertil har hun taget mig med ud i byen for at se området, fortalt historier om Málaga by (jeg nænnede ikke at sige til hende, at jeg havde læst det hele på forhånd), hjulpet med at skaffe buskort og diverse andre ting. Jeg har sparet så meget tid og energi på at hun har hjulpet, og det er jeg så taknemmelig overfor (det har hun selvfølgelig også fået af vide). Dertil er hun oprigtigt begejstret for at jeg har fundet nogle jobannoncer som jeg reelt er kvalificeret til, og da jeg fortalte om, at jeg havde taget en Cambridge English test for at få det anerkendte bevis på ens niveau (linket er til en mini test for at se ens cirka niveau), og havde fået svaret at jeg lå på højeste niveau, som de skriver på deres hjemmeside:

A Cambridge English: Proficiency (CPE) qualification shows the world that you have mastered English to an exceptional level. It proves you can communicate with the fluency and sophistication of a highly competent English speaker.

Preparing for and passing the exam means you have the level of English that’s needed to study or work in a very senior professional or academic environment, for example on a postgraduate or PhD programme.

Jeg blev (selvfølgelig) vildt begejstret, og tænkte at det måske slet ikke ville være en dum ide, at betale for at tage en eksamen der faktisk beviste dette (priserne for eksamen ligger mellem ca. 1.500-2.100 kr. afhængigt af skolen), da jeg godt (foruden det spanske) kunne tænke mig at have et engelsk talende job. Det pynter, uanset hvad, på mit CV. Straks spurgte hun om, hvor jeg kunne tage denne eksamen, datoer osv. og gik straks igang med at undersøge (sammen med mig) om datoerne de passede med slutdatoen for sprogskolen, og evt. om de passede med det job jeg bl.a. har fundet (som jeg måske fortæller mere om senere). Det viser sig faktisk, at det godt kunne være billigere for mig at tage hjem til Danmark og tage testen, end at skulle til Madrid (pga. hotel/fly/tog/AirBnb/mad/ect.) Det er rørende med så meget engagement fra en person, som i princippet kunne være skide ligeglad, men hun er oprigtigt interesseret i at det går hendes elever godt.

I princippet er det også skideligegyldigt for jer læsere men jeg synes, at det er noget jeg er nødt til at dele, at der findes så uselviske mennesker i verden og at det er så rart når man render ind i dem – og noget vi lige skal minde hinanden om en gang i mellem.

Glimmer på og op på kaminhylden, som Hella ville have sagt.