EØS dagpenge

Står du i samme situation som jeg gjorde, da jeg flyttede; arbejdsløs?
Jeg var i den (for mit vedkommende) heldige situation, at min kontrakt udløb og min udrejsetrang var på sit højeste, så det hele faldt ud til at jeg blev arbejdsløs og første dag satte jeg mig ind i reglerne for EØS dagpenge (ej det er løgn, det havde jeg kigget lidt på inden).

EØS dagpenge regler ultrakort

Hovedreglen for at modtage dagpenge under jobsøgningen i et andet EØS-land (EØS-dagpenge) er, at du har været tilmeldt jobcenteret og været fuld til rådighed for det danske arbejdsmarked i mindst 4 uger efter dit seneste arbejdsforhold og frem til afrejsedatoen. Dagpengesatsen er den samme som du hidtil har fået (altså hvis du er på dagpenge nu selvfølgelig). Det betyder, at du som udgangspunkt ikke må være syg, i arbejde eller holde ferie i de sidste 4 uger op til afrejsedatoen. (nærmere præcis info kan du få hos din a-kasse). Og desværre får du ikke besked om din ansøgning er godkendt før 1 uge før afrejsedato…. (tak for dét A-kasse – NB: ironi kan være brugt)

Det er vigtigt at du på ansøgningen oplyser den nøjagtig afrejsedato – og dette kan være virkelig svært at finde ud af, hvis du ikke har et job eller et møde du skal ned til – og det er ikke fordi a-kasserne gør det nemt for en. Der er jo en masse spørgsmål forbundet med dette:

 • Hvor skal du bo? Det er svært at booke et ophold, når man ikke ved om det er godkendt før 7 dage før du skal afsted – så vær sikker på at du kan afbestille sent.
 • Billige billetter i god tid? glem det! Nogle tager chancen og håber på et ja, og bestiller flybilletten før men det sikre er at vente og så give en smule ekstra for at bestille så sent.
 • Hvad gør du ang. jobs når du kommer derned? Du skal selv sørge for at finde det lokale jobcenter samt sørge for alle praktiske ting i forb. med rejse og ankomst. Der findes dog en masse grupper på fx Facebook der hedder fx. “Danskere i Malaga”, og flere har stået i samme situation og er ofte meget hjælpsomme. Jeg var så heldig at bo hos en spansk kvinde, som var hjælpsom ud over det sædvandlige, og hun hjalp mig med alle papirer og adresser (mere om dette senere i indlægget).

Hvad filan er EØS lande?

I den Europæiske Union findes der fri bevægelighed for arbejdstagerne. Det betyder, at du kan få job i ethvert land i Den Europæiske Union og i Norge, Island og Liechtenstein (EØS-landene) samt i Schweiz.

Du kan se en opdateret liste over de EØS lande, som man kan søge om at tage sine dagpenge med til her: https://www.hk.dk/akasse/dagpenge/eoes-og-dagpenge/hvilke-eoeslande-kan-du-rejse-til

Eures (som er det europæiske arbejdsformidlingsnet) tager sig primært af job inden for EU/EØS området, så du må ikke forvente at finde mange job uden for Europa. Jobs uden for EU/EØS kræver arbejdstilladelse i det pågældende land. Du kan finde en del oplysninger om det EØS-land du ønsker at rejse til på: eures.dk

Hvor finder jeg job henne?

Da denne blog fokuserer på Málaga, så vil jeg nøjes med at linke til sider til dette område.

Der findes en del danske steder, hvor du arbejder med danske kollegaer, snakker dansk og hvor de hjælper med opstarten med NIE nummer, bolig og andre uoverskuelige ting, nærmest lige fra du lander med flyet.

Stillingsbetegnelserne er fx: konsulent til mødebooking, salgskonsulent, Coach til forsikringscenter ect. men fælles for dem alle er at det i bund og grund er salgsjob for et callcenter. Er du vild med at sælge over telefonen, så giv den endelig gas! Da dette indlæg blev skrevet var følgende på markedet: InfoNordicTMPOTrello/MoveroHello Sales og højst sandsynligt flere, som jeg bare ikke er faldet over.

Men er du ligesom jeg, dødhamrende træt af sælgere og hellere vil skære begge mine fødder af med en rusten sav, end at overgive mig til sælgerne – og faktisk tog herned for at tale spansk – så er det andre steder der skal søges.

Hej, jeg vil gerne arbejde hos dig

Mine erfaringer:

Dette indlæg har været længe undervejs og jeg har skrevet på det af flere omgange, rettet, slettet, skrevet til, vurderet og til sidst klikket “Udgiv” (til den ikke blog-kyndige, så er dette faktisk egentligt bare standarden for et blogindlæg…)

 1. Jeg skulle have taget callcenter jobbet!
  Jeg ville så gerne være tro mod mine egne værdier og stå ved mig selv (bl.a. at jeg hader telefonsælgere, og aldrig ville arbejde for dem), men besværet ved NIE nummer og ansøgning om at få EØS dagpengene med herned, har sgu næsten ikke været det værd…!
  Hvis du ikke har nogen til at hjælpe dig (som jeg havde den spanske kvinde, som jeg boede de første 5 uger ved), så tror jeg sgu ikke, at jeg alene havde klaret det, for mit spanske var slet ikke godt til. Så havde jeg nok været nødsaget til at betale mig fra det, og få hjælp fra fx. All Costal Legal Advice.
 2. Tag på sprogskole!
  Med mindre du er total frisk i dit spanske, så vil jeg anbefale dig at starte med et sprogskole ophold. Det spanske folks engelsk er så begrænset, at du er nødt til at kunne begå dig uden. Og vil du have et job her, så er ansætteseskravet hos de fleste “modersmål: spansk”.

 

Kilder: www.hk.dk / www.eures.dk / www.eu.dk