Ananas i egen juice

Der er nu gået ca 4 uger siden jeg rejste – eller faktisk 33 dage, 13 timer og 15 minutter. Derfor kommer der en lille update af status pt. Bl.a. at jeg er måske en lille smule utålmodig (altså jeg havde da regnet med at tale flydende spansk nu!) (NB: Sarkasme kan forekomme)

Sprog update – del 1:

Mit engelske er til gengæld langt bedre, end jeg havde regnet med. Har af forskellige mennesker, både britter, tyskere, spaniere og danskere fået ros for mit niveau og med store øjne i bedste Rødhætte og ulven stil, blevet spurgt:

  • (Forundret person) “hvor har du så stort et ordforråd fra??”
  • (Mig) det ved jeg ikke…
  • (Forundret person) “jamen hvor ved du det fra?”
  • (Mig) “hvilket?”
  • (Forundret person): “hvad ordet hedder og så samtidig så forklarer du uden problemer definitionen af det”….
  • (mig): “det ved jeg ikke.” (Underligt nok, når jeg åbenbart ved så meget andet).

A British couple just thought that I was Canadian – well, who can blame them? I did start the conversation with “oh sorry”….

For eksempel havde jeg en skøn oplevelse ved et busstoppested, hvor der står et par og snakker om tidsplanen. Lang historie kort: Jeg skal også lige se det og siger høfligt: “Oh sorry” (da jeg kunne høre de snakkede på engelsk sammen). De spørger mig lidt om planen, vi snakker lidt løst, spørger om ferie og hvad jeg laver der. De spørger hvor jeg er fra, og inden jeg når at svare spørger manden: “are you from Canada or the states?”… en smule paf og med et smil på læben svarer jeg nej, og at jeg er fra Danmark. Her vælger jeg så, at tage deres mildest talt overraskede ansigtsudtryk som et kompliment, og svarer: “But thank you…i guess…” og smiler. Han svarer (mere for sig selv end out loud) : “But…the way you speak and your accent…” Ca. 7,3 sekunder efter triller bussen ind ved stoppestedet og jeg ønsker dem en god tur.

Confident boost? check!

Sprog update – del 2:

…Men det spanske er ikke så ligetil. Jeg kan godt mærke at det går bedre, end da jeg landede her – men jeg er samtidig nået til frustrations punktet, hvor jeg ville ønske at jeg kunne mere, end jeg kan og samtidig er så blæst i hovedet over at høre og tale forskellige sprog hver dag, dårlig søvn og nye indtryk at jeg ærligtalt er lidt træt af det spanske – eller ikke sådan, at jeg ikke gider tale det, men jeg vil hellere opsøge det end at få det trykket ned over hovedet (men helt ærligt, sådan har jeg det sgu egenligt med alting jo).

Så der er dage hvor jeg er super frustreret og så er der dage hvor der er op til flere “Yuhu!” øjeblikke, hvor grammatikken sidder lige i skabet – ej, det er lidt løgn. Der er flere og flere dage hvor det er de rigtige ord jeg bruger, men den grammatiske tid driller. Og det er ikke altid at man får tiden til lige at rette det til, inden en eller anden er igang med at rette og forklare… Selvfølgelig i bedste mening, men der lander jeg så lige en smule henne i frustrations hjørnet igen.

Det siges at en spanier taler meget – men det er løgn. De taler så ørerne falder af – ikke deres, men mine selvfølgelig! Nogle gange ville en lussing og et trælår være at foretrække….

Det er både charmerende og hammerirriterende på samme tid – pt. føler jeg mest det sidste, men det er bare fordi jeg bor hos en kvinde som elsker at forklare, fremfor bare at sige det én gang til lidt langsommere. Der findes ikke korte svar her i Spanien – så er du forberedt. Og synes du jeg snakkede meget før, så må jeg nok advare dig og sige at det nok ikke bliver bedre (aka. kortere) at af bo her….

Uge update:

Mandag

Vi sparer på ordene og går direkte til tirsdag…

Tirsdag

Jeg glæder mig til at få en lejlighed for mig selv i 16 dage, hvor jeg kan opsøge spansk når jeg ønsker det, og igen skabe glæden og lysten til at tale det (for jeg kan virkelig godt lide at tale det!). Men hvor er det absurd fristende at søge et engelsk talende job (ville være SÅ fedt og en nem løsning). Hvilket minder mig om at jeg faktisk i skrivende stund, just er på vej hjem fra 3 timer på et stort internationalt kontor (hvor alle snakker med skøn britisk accent).

Gennem lejligheden hos Juana, hvor hun også udlejer værelser via AirBnb, mødte jeg en engelsk mand (E), som tilfældigvis er medejer af et kæmpe stort internationalt firma. Vi lærte løbende hinanden at kende og han kender dermed også til min situation. Han nævner bl.a. at han desværre ikke kan tilbyde mig noget fast i hans virksomhed og har rygende travlt for tiden, men ville kigge lidt rundt ved lejlighed. En dag nævner han at, hvis jeg har lyst, kan jeg arbejde 3 timer hos ham med at organisere kvitteringer, skrive ind i regneark og få styr på en masse løse papirer, og advarede mig om at det var kedeligt arbejde men dog mulighed for at tjene lidt “café penge”….. kedeligt?!!?! altså mens andre piger legede med dukker og var prinsesser, legede jeg bl.a. følgende: kontor, tandlæge (med fokus på kontor og regninger), rejsebureau samt bibliotek (hvor jeg kidnappede familiens bøger, lavede medlemskort og holdte styr på hvem der havde lånt hvad og hvor længe)…. jeg er jo som skabt til det job! og truth be told; jeg hyggede mig de 3 timer! Da vi var færdig med dagens tørn, nævnte E til en af medarbejderne at de lige skulle få fikset mine tilladelser, så jeg kunne få flere administrative privilegier, mere adgang og lidt flere opgaver næste gang. Så det er pt. freelance arbejde, men måske med muligheden for lidt mere hen af vejen.

Onsdag

Jeg havde dog forinden fået en mail fra en dansk virksomhed, som starter afdeling op i Málaga (provinsen, ikke byen) som gerne ville have mig ind til en samtale. Det er faktisk lidt pinligt, men jeg havde sgu glemt, at jeg havde skrevet til dem for et par måneder siden. Egentligt er det en branche jeg ikke har lyst til at arbejde indenfor, men efter at have snakket med en meget sympatisk (kommende) chef i røret, valgte jeg at takke ja til en personlig jobsamtale.

Denne samtale foregik onsdag i Torremolinos, som er en forstad til Málaga. Så fik jeg også lige tjekket deres infrastuktur ud hvad angår busser og tog, og det fungerer pisse godt (tag lige noter DSB). Det var dog totalt op af bakke af finde selve virksomheden, da den er så ny at hverken skilte eller lign. er blevet sat op, så med ca. 25 min forsinkelse dukker jeg endelig op til samtalen (NB: dette er ikke en anbefalet måde at lave førstehåndsindtryk på!). Kemien var der dog med det samme og samtalen forløb som smurt med charme, selvtillid og lækkert hår – og en god omgang dansk humor. Jeg føler mig tilpas nok til at melde helt klart ud, at jeg er helt ny i faget, jeg elsker kontorarbejde, organisering, struktur, effektivisering (helst foretaget af mig selvfølglig) og at jeg ønsker mulighed for at udvide min kompetencer og på sigt ønsker jeg en lederstilling eller ligende. Jep, og nu sidder du måske og tænker “ej, det gjorde hun simplethen ikke! man skal ikke ‘fare frem’ på den måde til første interview. Det er sgu lidt ‘farligt’.”

Men hey, tager man ingen chancer, så vinder man heller ikke. Jeg gik hvertfald derfra med et job i hånden og en diskret sætning fra chefen: “….altså på et tidspunkt tager jeg tilbage til Danmark, og så skal jeg have en til at overtage kontoret her…“, blinkede med et ene øje og sagde derefter “skal du se resten af kontoret?” (og nej, ikke ment på dén måde!). Jeg fik en rundvisning, hilst på de andre på kontoret og fik aftalt at selvom vi er enige, så sover vi lige på det og snakkes ved på fredag.

Torsdag

Fuck det! Jeg har stadig en pisse god fornemmelse for det job, og vil gerne arbejde der. Så jeg skriver til chefen:

“Hej N.
Behøver vi vente til fredag? 😉
Jeg har stadig en god fornemmelse og vil gerne arbejde for dig/jer.
Hvordan ser det ud hos dig?”

hvortil svaret lyder:

”Hej Julie,
Nej det behøver vi egentlig ikke 😉
Hvad tænker du om at starte på tirsdag i næste uge?”

Jeg fik dog overtalt ham til, at jeg starter den 1. marts, da jeg stod til at skulle flytte midlertidigt til en AirBnb lejlighed samt kigge mig om efter en permanent og få styr på det sidste med mit NIE nummer.
Og forresten, så nævnte han at de har advokater som kan hjælpe en (gratis) med at finde en bolig, kigge kontrakter igennem osv.
Totalt lækkert jo!

Fredag

Fejring med pigerne! K og jeg har en løs aftale om at der skal findes noget hver uge, der er værd at fejre. Mest for at fokusere på det positive men ligeså meget for at holde det sociale liv kørende, komme ud og prøve nye barer og caféer. Denne uge havde både hun og jeg et jobtilbud (som vi begge afslog – jeg har valgt ikke at skrive om det her), så vi fejrede at der var jobtilbud, at vi kunne afvise dem og at vi rent faktisk begge havde job. Vi fejrede det med 3 andre piger med middag, vin, drinks og bytur på den afslappede måde. Og endte på baren Sala Premier som bl.a. har Ringenes Herre tema – ikke på den über nørdede måde men faktisk fedt gennemført. Forestil dig en irisk pub mixet med Hobbiton (stedet hvor hobbitterne bor). Se billeder af stedet her.

Efterfølgende tog C (en dansk/svensk pige) og jeg videre til dansebaren Muevete, hvor vi dansede salsa til vores lår sad i skoene. C er den sødeste pige og vi klikker så godt sammen. Hun er definition på nordisk udseende med bl.a. hendes lange lyse hår – og så stod jeg der og ønskede sig en smule mere blond, mens hun blev budt op til dans af utallige. Og jeg fik startet lysten til at lære at danse igen; denne gang salsa! Så vi er gået igang med at finde skoler tæt på, hvor vi kan få undervisning.

Tilbage til Muevete! Folk er lynhurtige til at stille op til dans. Alle former, farver og typer danser!! Det er SÅ fedt at se! En gang imellem er der en fyr som forklarer hvad man skal danse og så er der “fællesdans” ! I en cirkel, på linie eller noget tredje. Man lærer gang efter gang hvad man skal og der er klare “vaner”. De fleste ved hvordan man skal danse til hvilken sang (mange freestyler dog) og ved fællesdans er “alle” med. Det er en helt anden kultur end i Danmark – og klart en jeg vil være en del af. Det er sjældent jeg oplever så meget god energi, afslappethed og accept på ét sted.

(P.S: beklager den dårlige billedekvalitet, folk ville for fanden ikke stå stille bare i 1 minut, så jeg kunne tage mit billede)

Lørdag

Store pakkedag…. Det er underligt at igen skulle pakke sit liv ned i kufferter. På en eller anden mystisk måde er mit “indbo” forøget, på trods af at jeg har haft den konstante tanke i hovedet, om at jeg ikke må købe for meget, da jeg skal leve på ubestemt tid i kufferter. Inden pakkeriet gik igang, gik jeg en lang tur i et blæsevejr der kunne gøre nordjyder stolte, med kraven slået op, mine BeatsByDre på ørerne (som skærmer dejligt meget vind ude) og med fart over fusserne, ud langs vandet. 10 km senere gik jeg i krig med kufferter, tøj og med en snert tømmermænd, som blev forbrændt ved pakkeriet, fik jeg det hele ned….eller næsten…. flere ting er endt i andre tasker end da jeg tog afsted fra DK, og jeg frygter næsten næste “flytning” (som dog forhåbentligt bliver et permanent sted). Om aftenen foreslog jeg Juana, at hende og jeg skulle tage ud på en af vores yndlings restauranter og spise, som en lille farvelmiddag. (by the way, Noodles & go. kan virkelig anbefales).

Søndag

Store flytte dag…. Da der kommer nye Debla studerende i lejligheden, som bl.a. skal bo på “mit værelse”, så skulle jeg “tjekke ud” kl 10, så hun havde tid til at gøre rent og klar til næste hold studerende. Jeg kunne dog først tjekke ind i AirBnb lejligheden kl 15, så ventetiden foregik indenfor med MacBooken på skødet, da der – næsten – var storm udenfor. Undervejs mens jeg har boet der, har jeg flere gange fungeret som tolk mellem Juana og de gæster der kom, som ikke kunne snakke spansk. Og trods mit sparsomme spansk, er det gået rimelig godt. Og idag var ikke nogen undtagelse, hvilket var lidt fedt at kunne bruge lidt af min (sparsomme spanske) viden.

Og nu sidder jeg i en dejlig stor seng, i en lejlighed som kun er min (eller de næste 16 dage hvertfald), mens regnen siler ned udenfor. Her er meget mere roligt end det gamle sted….eller hvertfald i forhold til trafikken (da lejligheden ligger på toppen af en bakke). Væggene har jeg dog mistænkt for at være lavet af bølgepap – men hey, man kan ikke vinde hver gang.